BUSTUL MEDICULUI PREOT MARTIN BENEDICT

Dezvelirea si binecuvantarea bustului comemorativ al medicului preot Martin Benedict a avut loc la Galbeni, intr-un cadru festiv, sambata, 20 august 2005. A prezidat ceremonia P.S. Petru Gherghel. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, alti oaspeti si un foarte mare numar de credinciosi din localitate. La finalul ceremoniei, episcopul a vizitat casa parinteasca a celui comemorat, a semnat prima pagina din cartea de oaspeti si a vizitat expozitia fotografica organizata pentru acest eveniment.

Artistul acestui bust este italianul Silvio Amelio.

Printre operele cele mai cunoscute ale acestuia amintim "Resurrection Day", o sculptura memoriala de mari dimensiuni, 10 metri inaltime si 14 largime, asezata in New York (America) in amintirea atentatului terorist de la 11 septembrie 2001. De asemenea, are multe opere expuse in Bazilica "Sfantul Francisc" din Assisi si in alte bazilici mari ale Italiei.

Bustul parintelui doctor Martin Benedict este realizat din bronz si are o greutate de circa 70 kg si inaltimea de 85 cm.

Martin Benedict este reprezentat tanar, cand avea varsta de numai 24 de ani. Este imbracat in halatul de medic. Desi frate franciscan, el nu a avut niciodata posibilitatea sa poarte haina franciscana.

Este reprezentat artistic prin doua semne distinctive care-l caracterizeaza.

Primul semn este stetoscopul, cel mai utilizat instrument in examinarea medicala.

Al doilea semn este sfantul Rozariu care se incheie cu litera tau, crucea lui Cristos, devenit un simbol specific franciscan. Toti cei care l-au cunoscut spun ca era mereu cu rozariul in mana. Pr. Martin Benedict a fost un om al echilibrului dintre rugaciune si slujire; iata de ce este sculptat cu mainile mai mari, deoarece in viata sa a daruit totul si s-a oferit in intregime slujirii oamenilor si a lui Dumnezeu.

Acest bust vrea sa fie semnul unui exemplu de traire umana si crestina. Semnul a ceea ce spune chiar el in una dintre scrisorile sale: "Sa ne rugam pentru noi si lumea intreaga, caci religia crestina este o raza de foc de iubire adusa de Isus din cer care cuprinde pe toti oamenii, indiferent de sex, nationalitate, religie sau convingeri politice, este universala". 

 
Tutti i diritti riservati - All Rights reserved - Copyrigth 2007 Padre Silvestro Bejan