"FANTANA MINUNATA" DIN GALBENI

Langa casa parinteasca a medicului Benedict se afla o fantana sapata si ingrijita de strabunici care asigura apa de baut, de spalat si orice alt uz gospodaresc. Pe vremuri, era o fantana cu cumpana grea si cu ciutura de lemn, astazi are o roata mare pe care trece un lant de care atarna o galeata de metal.
O fantana comuna, cu o arhitectura simpla ca a tuturor satelor invecinate dar plina de istorie si de mister. O fantana devenita semn si marturie a trecutului recent a unei istorii unice pe care ar trebui sa o cunoasca toti.
Asa cum se stie, viata parintelui Martin a fost plina de spini, asemenea unui trandafir. Dupa un an de la moartea lui, parfumul acestui "trandafir" a inceput sa se simta prin mirosul si gustul apei din aceasta fantana.
Cateva femei galbenence au observat particularitatea acestei ape, si in scurt timp vestea despre "fantana minunata" s-a raspandit mai intai in satul Galbeni si in imprejurimi iar apoi a cuprins toate colturile tarii.
A inceput un adevarat pelerinaj la fantana si la mormantul parintelui Martin. Mii de oameni veneau sa ia apa din fantana si pamant de pe mormantul lui. Satul Galbeni, a devenit intr-un timp foarte scurt, loc de pelerinaj, lucru care a inceput sa-i ingrijoreze pe cei de la Securitate.
Se auzeau vorbe precum ca apa are puterea de a face minuni si chiar s-au savarsit vindecari miraculoase. Lumea a inceput sa se roage si sa ceara ajutor si ocrotire doctorului Benedict.
Institutiile competente au analizat in laborator apa fantanii care a rezultat curata si necontaminata de cineva cu substante parfumate. Autoritatile locale, pentru a bloca pelerinii din ce in ce mai numerosi, au introdus substante chimice de dezinfectare a apei pentru a face sa dispara calitatile deosebite ale acesteia. Dar incercarea lor a esuat imediat deoarece apa a continuat, in scurt timp, sa aiba aceleas proprietati de mai inainte. S-au gandit sa opreasca fluxul pelerinilor si prin acuzarea vecinilor fantanii de propaganda pro-fantana minunata. Anchetati de Militie, acestia au sustinut adevarul obiectiv al faptelor. Si aceasta incercare a esuat, pentru ca asa cum zice un proverb: "Trandafirul ramane trandafir chiar si intre urzici".
Printre pelerini, din toate confesiunule crestine: catolici, ortodocsi, protestanti, se povesteau faptele deosebite legate de apa miraculoasa, si parintele Martin era considerat cauza acestora. Lumea a inceput sa ia de la mormantul lui atata pamant, incat rudele au fost nevoite sa-l acopere cu o lespede.
Desi parfumul si gustul apei au disparut dupa aproximativ un an si astazi lumea vine sa ia apa din fantana care a ramas pentru toti "minunata" si un semn vizibil al prezentei si al mijlocirii doctorului Benedict. 
 
Tutti i diritti riservati - All Rights reserved - Copyrigth 2007 Padre Silvestro Bejan