STATUIA SF. FRANCISC DE ASSISI DIN GALBENI

Statuia Sf. Francisc este opera sculptorului italian, preot franciscan Nazareno Panzieri. O opera in bronz care il reprezinta pe fondatorul Ordinului Franciscan (1118-1226) cu o inaltime de 1,95 cm si o greutate de aproximativ 300 de kilograme. Statuia prin stralucirea expresiei artistice, il reveleaza pe fratele universal, uman si cosmic. Cu bratele deschise, voind sa imbratiseze parca lumea intreaga, cu privirea senina spre cer, il invita pe trecator sa aduca laude Creatorului: "Preainalte, atotputernice si bunule Stapan, ale tale sunt laudele, slava si marirea si orice binecuvantare". Pe mantaua Sfantului, fluturata de fratele vant, sunt tesute imagini precum soarele, luna, stelele, norii, vantul, focul, porumbelul. Nu putea sa lipseasca nici broasca, alaturi de cei trei pestisori, atat de familiari locuitorilor din Galbeni.
Ecosistemul de pe Lacul Galbeni, considerat drept rezervatie naturala si definit de unii specialisti o "mini-Delta", ne da posibilitatea de a afirma ca Sf. Francisc de Assisi este la Galbeni ca la el acasa. Existenta sau trairea franciscana este un spatiu in care isi gasesc loc, in chip armonios, Dumnezeu, Omul si intreaga Natura.
Aceasta dimensiune majora a Sf. Francisc, si anume fraternitatea universala, fata de oameni si fata de toate fapturile, isi are radacinile in ceea ce ramane primordial pentru intreaga lui viata: covarsitoarea lui iubire de Dumnezeu! Acest mesaj este reprezentat simbolic si prin soclul statuii, realizat datorita credintei, daruirii si harniciei multora dintre credinciosii din Galbeni. Proiectul a fost realizat de arhitectul italian Claudio Mogliotti. Postamentul trilateral, trimite spre ascensiune. Triunghiul echilateral, in simbologia crestina, ne duce cu gandul la fundamentul credintei noastre, Sfanta Treime: un singur Dumnezeu in Trei Persoane deosebite. Prin trairea sa mistica, Sf. Francisc ajunge la unirea cu Dumnezeu. Aceasta unire se concretizeaza in viata de zi cu zi prin rugaciune lauda adusa Creatorului. "Viata Sf. Francisc este o urcare, o inaltare", asemenea statuii care isi are baza pe acest pamant, dar se inalta spre ceruri, simbolizand astfel nazuinta omului spre desavarsire si perfectiune. De la piatra necioplita, prin darul Creatorului si sudoarea sculptorului, la opera de arta cu linii perfecte.

In partea dreapta a soclului gasim o placa de piatra extrasa din Colina paradisului, loc unde se afla si astazi mormantul Sf. Francisc. Sunt inscriptionate cateva cuvinte in limba latina: "Dominus det tibi Pacem; Domnul sa-ti dea tie pace" - salutul pe care Sf. Francisc il adresa tuturor. Textul continua: "Benedicta a Summo Pontifice Joanne Paolo II, in die oratione pro orationis pace; Binecuvantata de Parintele Papa Ioan Paul al II-lea, in ziua mondiala de rugaciune pentru pace", cu referire la ziua de 24 ianuarie 2002 cand la Assisi Sfantul Parinte, alaturi de numerosi reprezentanti ai marilor religii, se ruga pentru pace. Inscriptia invita astfel pe trecator sa fie facator de pace si de buna intelegere: iata, o urare si in acelasi timp un indemn la trairea autentica a valorilor crestine.
O a doua placa memoriala poarta inscriptia: "Un semn al prieteniei si unirii dintre noi". Este vorba de semnul prieteniei si al infratirii dntre comunitatea crestinilor din Galbeni si comunitatea austriaca Ameis.
Ne putem intreba, in mod legitim, de ce statuia Sf. Francisc a fost amplasata la Galbeni? Multi dintre batranii satului isi amintesc bine de preotii franciscani care au propovaduit Evanghelia tocmai in aceasta localitate: Pr. Anton Olaru, Pr. Anton Roca etc. In mod deosebit este amintit primul preot franciscan nascut in acest sat, medicul Benedict Martin, care a trait cu sfintenie si eroism viata preoteasca si consacrarea-i franciscana.
Dupa caderea comunismului, de aici au fost multi tineri care au raspuns chemarii la viata franciscana. Faptul ca dintr-un sat atat de mic pot veni atat de multe vocatii este desigur un semn al binecuvantarii lui Dumnezeu.
Se poate pune si o alta ontrebare. De ce statuia a fost asezata in centrul satului, numit de locuitori "Jitarie"? Cuvantul "jitarie" inseamna "locul supraveghetorului de campuri". Incepand cu ziua de 20 august 2003, acest "supraveghetor" este Sf. Francisc; el a devenit protectorul si mijlocitorul crestinilor din Galbeni. Dupa obiceiul locului, piata amintita este un al doilea loc de intalnire, dupa primul care este sfantul lacas de cult, biserica. In centru, sunt primiti episcopul si preotii noi sfintiti; tot aici, dupa sfanta cununie, se opresc mirii pentru traditionala hora. Centrul satului este locul "paharului de vorba", al fraternitatii, al impartasirii necazurilor si bucuriilor.
Imbracati in traditionalele straie de sarbatoare, cu mic cu mare, tanar sau batran, locuitorii din Galbeni l-au primit, pe Sf. Francisc, aducandu-i multumire si preamarire lui Dumnezeu: "Slavit sa fii, o Doamne, cu-ntrega ta zidire"! 
Tutti i diritti riservati - All Rights reserved - Copyrigth 2007 Padre Silvestro Bejan